Verslag 1e IJC competitie wedstrijd

maandag 08 april 2024

Hoogwater en weinig vis deze 1 IJsselCup wedstrijd.
Remko gaat door waar hij afgelopen seizoen mee gestopt is, winnen.

De eerste wedstrijd van de 11de editie van de IJsselCup 2024 is een feit. De nummers waren deze keer uitgezet aan de IJssel bij Bronkhorst, de Bakerwaardseweg en de veerpont om precies te zijn. In het voorjaar zijn, als de weergoden meewerken,  er tussen de kribben mooie vangsten te behalen maar door de hoge waterstand en het erg wisselvallige weer waren de verwachtingen niet al te hooggespannen. Tijdens het paasweekend zijn er meerdere deelnemers wezen oefenen met wisselende resultaten. Afgelopen week  is er flink wat water naar beneden gekomen en op de vrijdag voor de wedstrijd was het nog maar de vraag of er überhaupt gevist kon worden door de hoge waterstand. In de appgroep voor de zekerheid maar gevraagd of we wilden vissen of niet, WEL was het unanieme antwoord.

Deze editie van de IJsselCup 11 deelnemers. Net als afgelopen jaar worden de eerste twee wedstrijden in het voorjaar gevist tussen de kribben. Door ervoor te kiezen om twee locaties aan te vragen heeft iedere deelnemer een eigen kribvak.  Vis je de eerste wedstrijd in het A vak dan mag je de tweede wedstrijd naar het B vak en vice versa.  Vrijdag voorafgaande aan de wedstrijd werd er geloot wie er zondag af mocht reizen naar het de veerpont en de Bakerwaardseweg alwaar de stekloting werd gedaan.

Tevens werd er aangegeven dat i.v.m. de gesloten tijd, 1 april tot 31 mei, baars, barbeel, kopvoorn en winde meteen moet worden teruggezet.

De eerste wedstrijd helaas niet alle deelnemers present, hierdoor werden de deelnemers vijf om vijf verdeeld over de locaties. Zondagochtend, het water stond bijna een meter hoger dan een week geleden, was iedereen mooi op tijd aanwezig en kon er meteen begonnen worden met het loten van de stek. Daarna, indien nog nodig, de auto uitpakken en op naar de stek. Om half acht was iedereen klaar en klonk op beide locaties het startsignaal.

Eerst een paar goed gevulde voerkorven naar de gekozen locatie brengen, onderlijn bevestigen en de haak beazen. Opnieuw ingooien en wachten op de eerste aanbeet. Zeker in het begin niet te lang laten liggen maar met grote regelmaat, ±3 minuten, ophalen, het aas controleren, de korf vullen en opnieuw ingooien.

Vak A:  Veerpont
Het lot had bepaald dat de nummer 1, 2 en 3 van de vorige editie van de IJsselCup in het zelfde vak mochten plaatsnemen. Zou de strijd meteen al losbarsten?
Het was schrapen in vak A, sporadisch een beet maar zo minimaal dat je er niet veel mee kon. Het duurde even voordat de eerste vis werd gevangen. Op nummer 1 zat Dicky die een lastige dag kende. Wat hij ook probeerde hij kreeg de vis niet aan de praat. Zijn buurman Remko deed het een stuk beter, geregeld verdween er een voorn of een kolblei in het leefnet. Op nummer 3 zat nieuwkomer Chris, voorafgaande aan de wedstrijd werd hij bedolven onder tips en deze wist hij meteen om te zetten in vis. Rob zat weer een krib verder op en hij kon het eerste uur geen beet forceren, vanaf half negen begon hij te vangen. Ruud Pasman mocht plaatsnemen in de laatste krib maar ook hij kende een lastige ochtend. Sporadisch een beet en dan ook voornamelijk klein spul.

Vak B: Baakerwaardseweg

Voor de laatste keer dat we hier een wedstrijd hebben gevist moeten we een aantal jaren terug in de tijd, zo uit mijn hoofd was dat in 2018. Sindsdien, mede door het feit dat we een aantal jaren de kribben niet hebben aangedaan, hier geen wedstrijden meer gevist. Op deze plek mag er alleen vrij gevist worden als je lid bent van de hengelsportvereniging uit HHV Hengelo (gld) HSV de Snoekbaars Vorden of ZHV Zelhem. Gelukkig hebben we van deze verenigingen toestemming gekregen om hier een wedstrijd te mogen houden, bij deze super bedankt voor het verlenen van jullie medewerking! 
 

Voor sommige deelnemers is dit dus een onbekend stuk van de IJssel.  Ook hier duurde het lang, bij sommigen erg lang, voordat er iets gezien werd wat op een beet leek. Op nummer 6 zat Silvio, hij kreeg zijn eerste beet pas rond half elf en daarna wist hij enkele mooie kolbleien, voorns en een platte te vangen. Zijn buurman Ivo mocht na een klein uur al scheppen, een mooie kolblei verdween in het leefnet. De eerste twee uur wist hij nog vijf vissen te vangen en daarna viel het stil. Dat gebeurde bij de meeste deelnemers trouwens. Bennie had een lastige ochtend. Hij zag geregeld een beet maar kon deze niet verzilveren. Wist hij een vis te haken dan verspeelde hij deze helaas ook weer. Uiteindelijk ving hij 15 minuten voor het einde nog een vis en was van de nul af. Henk Geurkink kende ook een lastige ochtend. De eerste drie uur maar twee vissen, maar daarna begon het bij hem een beetje te lopen. In het laatste kribvak zat René ook bij hem duurde vrij lang voordat hij wat zag. Uiteindelijk heeft hij maar besloten om korter te gaan vissen en dat was achteraf gezien een goede keuze. Aangezien er maar weinig wat stond en hij net achter een richel viste verspeelde hij ook nog drie bonusvissen. Maar door tips van een collega visser, Henk Bargeman namens René bedankt, kon hij alsnog een paar dikke brasems te vangen en wist hij zijn vak te winnen en met de dag overwinning aan de haal te gaan.
 

Door de 10 deelnemers is er 55141 gram vis gevangen, in vak A 25150 gram en in vak B 29991 gram.
 

Uitslag 1e IJsselCup wedstrijd 2024

Vak A Veerpont Bronkhorst

 

 

 

1

Remko Stöteler

8240

gr.

1

pnt.

2.

Rob Beerten

5145

gr.

2

pnt.

3

Chris Leverink

4775

gr.

3

pnt.

 

Vak B Bakerwaardseweg

 

 

 

1.

René Molenveld

10897

gr.

1

pnt.

2.

Ivo te Kortschot

6209

gr.

2

pnt.

3

Henk Geurkink

5598

gr.

3

pnt.

 

Tussenstand IJC 2024

 

 

 

1.

René Molenveld

10897

gr.

1

pnt.

2.

Remko Stöteler

8240

gr.

1

pnt.

3.

Ivo te Kortschot

6209

gr.

2

pnt.

4.

Rob Beerten

5145

gr.

2

pnt.

5.

Henk Geurkink

5598

gr.

3

pnt.

6.

Chris Leverink

4775

gr.

3

pnt.

 

De volgende IJsselCup wedstrijd wordt gevist op zondag 28 april. De eerstvolgende GHV-wedstrijd is de vierde wedstrijd van de Voorjaarscompetitie, deze wordt ook gevist aan de Bakerwaardseweg en de veerpont. De eerste Grachtencompetitie wedstrijd staat op 5 mei op programma, opgeven hiervoor is nog steeds mogelijk. Voor meer info zie www.visseningroenlo.nl.

arrow_upward